Laatste artikelen

Ik was mijn gedichtenmapje aan het organiseren toen ik dit gedicht weer tegenkwam. Het kindje op de foto ben ik als driejarig peutertje, ik herinner me nog het blauwe hoedje dat bij het blauwe jasje hoorde. Al is dit uiteraard gewoon van een zwart/wit foto, kleurenfoto's waren er geloof ik nog niet in die tijd. Ik weet nog wel dat er bij de schoolfotograaf op mijn lagere school (dus weer wat later) een juffrouw naast de fotograaf stond die de kleuren noteerde. De foto's werden dan later ingekleurd.

Reacties (19)

Mijn bol heeft ook bij de tweede bloeistengel vier klokken geproduceerd.

Ik had de oude bloeistengel afgeknipt en deze is niet zo hoog geworden als de eerste, maar de klokken zijn wel even groot en ook vier stuks dus ik heb dubbel plezier van de bol. Je ziet op de foto maar drie bloemen, maar de vierde is er ook echt wel , alleen staat die op de muur gericht.

Reacties (13)

Vorige week zat ik even te lezen toen ik opeens een zwart vlekje op de binnenkant van mijn arm zag. Ik dacht eerst dat het een vuiltje was , maar toen ik er  eens goed naar keek, bleek het een teek. Nog  heel klein en hij zat er nog maar hoogstens een halve dag , want ik had die dag in de tuin gewerkt.

         

Ik heb het krengetje er gelijk uitgetrokken en heb de beetplek in de gaten gehouden. Omdat er een roze vlek bleef (geen kring en niet erg rood) ben ik toch maar naar de huisarts gegaan.

Nu heb ik een antibiotica kuur voor alle zekerheid want ook hier komen teken voor die Lyme verspreiden. En daar zit ik nu echt niet op te wachten. Waarschijnlijk hebben de herten uit de duinen die hier 's nachts nog wel eens door de tuinen wandelen het beessie meegenomen, ook egeltjes die ik hier in de schemertijd wel zie rondwandelen , hebben vaak teken.  Trouwens als je de kaart bekijkt ben je alleen safe in het puntje van Zeeuws-Vlaanderen.

 

Maar ja elke keer als ik in de tuin heb gewerkt, dus maar goed nakijken en desnoods een spiegel mee om de achterkant van mijn lijf te controleren, brrrrrr die nare beestjes blijken zowat overal te kunnen zitten.

Reacties (12)

Bij mijn kleinzoon kon vandaag de vlag uit hij heeft zijn VWO examen gehaald.

Reacties (13)

Bij John zag ik een mooie foto van Middelburg. Nu heeft Zeeland best veel mooie oude stadjes, minder groot dan Middelburg, maar ook mooi en in de winter meestal verstild. Zo vind ik Hulst in Zeeuws Vlaanderen ook mooi wat het oude deel binnen de wallen betreft. Veere is ook zo in de zomer wel wat te druk maar in de winter een mooi rustig stadje,  de foto hieronder heb ik in Zierikzee genomen. 

 

Hieronder was ik in Hulst waar ik een koffie dronk boven bij de Gentse poort waar een terrasje  bovenop de wallen staat. Vroeger als kind heb ik vaak een 'rondje wallen'  gedaan, wanneer we bij mijn oma op visite waren. Voor het eten was dat een vast gebruik, Hulst heeft de oude vestingwallen nog bijna compleet je kunt daar dus helemaal rond de oude stad wandelen.

 

Nu hoop ik dat ik de goede poort heb benoemd, want het kan ook boven de dubbele poort zijn geweest, daar ben ik nu niet helemaal zeker van. Maar ik wilde alleen een paar mooie stadjes noemen, mensen die denken dat Zeeland alleen maar strand en zee heeft, hebben het dus mis.

 

Reacties (12)

Na een hele tijd niets meer aan fotoknutselen gedaan te hebben, wilde ik weten of het nog zou lukken. Dit hieronder is het resultaat van die poging.

Reacties (15)

Goede morgen, ik hoef niet naar de sauna, ik zit nu al behoorlijk te druppelen. Mijn heg moest nodig onder handen worden genomen , dus ik heb mijn mouwen opgestroopt (denkbeeldig want ik had een t-shirt aan )  De kinderen zijn allemaal op vakantie, anders had ik het mijn zoon zaterdag kunnen vragen,  ik doe dat deel laurierheg altijd in juni. Bovendien is het in de ochtend nog niet te warm en geeft de heg zelf nog een beetje schaduw.

De voorzijde en een deel na de bocht is geen laurier en dat had ik vorige week al gedaan. Nu is de groenbak pas geleegd, dus ik kan het meeste wel kwijt. Maar kijk de bak is nu al weer aardig vol en mijn grasveld moet van de week ook nog gemaaid. Een grote tuin is leuk, maar wel een hoop werk.

Ik hoop dat de boel nog wat inzakt, zodat ik er nog veertien dagen schillen enz. in kan lozen.

Maar de heg is alhoewel een beetje 'golvend' wel weer gedaan en laurier hoef ik pas in september opnieuw te snoeien (over het algemeen dus je weet maar nooit)

Het ziet er misschien uit of vlak voor de bocht geen trottoir meer over is, maar dat lijkt maar zo, ik heb de foto schuin genomen en er zit een hoop gras tussen de tegels. Daar komt nog een brander van de gemeente langs, zo een paar maal in de zomer doen ze dat gelukkig. In de winter schuif ik wel sneeuw weg, maar om op mijn knietjes gras uit een openbaar voetpad te trekken, nou nee . Ik heb zo'n staalborstel gekocht maar dat werkt voor geen meter jammer genoeg en gif spuiten wil ik ook niet doen.

Nu even in de schaduw uitdruppelen met een groot glas water en dan mijn terrasje onder de bomen nog wat opschonen . Maar dat komt laat in de middag wel, eerst mijn vochtverlies aan gaan vullen.

Reacties (15)

Ik heb mijn opa nooit gekend, alleen van de verhalen die mijn moeder en mijn tante over hem vertelden. Hieronder een foto van hem met Max zijn hond, dat is de enige foto die ik van hem bezit. Hij was aannemer en mijn grootmoeder had een eigen praktijk als verloskundige. Ze had de opleiding in Rotterdam gevolgd, in die tijd was dat best bijzonder. Een getrouwde vrouw die een eigen praktijk voortzette na haar huwelijk en ook nog eens vijf kinderen had. Mijn opa zal dus ook best ruimdenkend zijn geweest.

Maar ik heb nog wel een aantal tekeningen van hem, die hangen in mijn kamer en slaapkamer, opa had als jongen van 17 graag naar de kunstacademie gewild. Maar ja zijn vader vond dat onzin, hij moest het bedrijf voortzetten en verder geen flauwekul. Maar als goedmakertje mocht hij één jaar lang de tekenacademie in Middelburg volgen. De tekeningen zijn later onder zijn dochters verdeeld en mijn moeder heeft ons uit haar tekeningen weer laten kiezen. Ik heb er dus drie. Ik had twee bomen en een vrouwenkop gekozen. Ik herinner me nog een portret van koningin Wilhelmina als meisje met hangend haar, een soort christuskop en een paar tekeningen van het kerkje op hun dorp. Mijn moeder had zelf ook ingelijste tekeningen van hem in de kamer hangen. Door het glas voor de tekeningen lijken ze wat vaag maar dat zijn ze niet.

Boom 1 : Daar hangt een 'kapelletje in' waarvoor een moeder met kind bidden.

Boom 2 : Ik vroeg me hierbij altijd af waarheen dat mannetje in de verte onderweg was.

 

Wie deze vrouw is heb ik nooit geweten, misschien iemand die model stond in die tekenacademie, of misschien iemand die mijn opa kende uit zijn omgeving. Maar ik vind het goed gedaan voor een knul van zeventien jaar. Jammer dat hij in zijn latere leven niet meer heeft  getekend of geschilderd. Althans daarover is mij niets bekend. Mijn opa is in 1944 gestorven, ik ben zelf 'van  na de oorlog'  en mijn opa heeft alleen zijn oudste kleindochters gekend, mijn oudste zus en mijn oudste nicht. Zelf heb ik maar één van mijn vier grootouders gekend, dat was de moeder van mijn vader.

Reacties (15)

Een tijdje geleden heb ik een log gemaakt over de bol die ik met kerst had gekregen bij het asiel. Nu had ik een vervolg beloofd en hier zijn de foto', hij begint nu echt te bloeien.

Twee dagen geleden brak de dikke knop open en zag ik dit.

Nu kwam een van de losse bloemen gister al een beetje open.

Die is nu nog verder open en van dichtbij zie je nu een groen hart.

 

En ik denk dat hij me wegens het lange wachten een toegift wil geven, want wat zie ik onder bij de bol?

Hij heeft kennelijk besloten om me nog een bloemstengel te geven. Lang leve mijn ui :)

Reacties (19)

Als boekengek heb ik ook een aantal oude boekjes in mijn bezit. Ook een aantal die mijn moeder als kind al had. Drie daarvan kreeg zij omdat ze braaf op zondag naar de zondagschool toe ging, aan het eind van het jaar kregen de kinderen dan een (stichtelijk) boekje. Dat zijn vreselijk enge boekjes moet ik zeggen, zo griezelig braaf en kinderen in die boekjes mochten nooit eens stout of opstandig zijn. Nee die zondagschool verhaaltjes gingen er van uit dat kinderen een soort kleine volwassenen waren die misschien wel eens ontevreden konden zijn, maar dan snel weer in het gareel moesten komen. Onze Lieve Heer had natuurlijk ieder mens zijn plaats aangewezen en daar moesten ze dan blijven en er het beste van maken.

Fanny moest netjes haar dienstje doen en niet jaloers zijn op de kinderen van haar bazen, die speelden en vrij waren.

De hoofpersoon uit dit boekje leerde beseffen dat geld niet altijd gelukkig maakt en dat ze zelf blijer is in een schamel huisje dan haar werkgeefster in het grote buiten.

En ook de taal in die boekjes is nog om van te smullen, een heel oude spelling natuurlijk, niet eens maar eensch en niet zo maar zoo. Ook nog met de lidwoorden in mannelijk den hengst en vrouwelijk de merrie.  Ik heb er met veel plezier in zitten kijken. Er staan niet erg veel plaatjes in, maar die er in staan zijn wel mooi, in kleur en in dezelfde stijl als de voorplaat.

Gelukkig had mijn moeder als kind ook andere meer kinderboeken, zoals 'Steffies dolle bakvischjaren' en 'Kerstvakantie in de sneeuw', over kinderen die plezier hadden en kind mochten zijn. In die boeken speelde het verhaal zich in de betere gezinnen af, daar waren de kinderen geen personeel, maar ze hadden personeel en gingen daar ook goed mee om.  Kijk de taal is natuurlijk ook oud, maar de verhalen zijn tenminste niet zo griezelig vroom, zodat mijn moeder daar ook van kon genieten.  Mijn moeder is ook altijd blijven lezen en wij zijn ook opgegroeid met altijd wel boeken om ons heen. Misschien dat ik daarom nog steeds graag lees, zelfs in zo'n eng opvoedkundig kinderboek van meer dan een eeuw geleden.

 

Reacties (17)
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl