Vervolg Sluis

Rondom Sluis is nog een hoop bewaard gebleven van de 'Staats-Spaanse linies' dus wij zijn de wallen opgelopen om daar een wandeling te gaan maken. Eerst even de oude gracht gevolgd om er te komen.

Dan langs de oude stadsmuur nog compleet met schietgaten.

En voorzien van een bordje zodat je wist wat dit was en wanneer de muur werd gebouwd.

 

Daarna konden we de wal op bij de overblijfselen van de Westpoort, dat moet een indrukwekkende poort geweest zijn.

Er is nog veel van deze poort overgebleven. Hieronder een foto van het rechterdeel van de poort, gespiegeld stond aan de linkerzijde nog zo'n stuk overeind. Je was in die tijd niet zomaar binnen in de stad, maar voor een grensgebied golden natuurlijk strenge eisen.

We wandelden langs met fluitenkruid  (en brandnetels) begroeide wallen en door het groen heen zagen we de grachten.

Hier in de buurt zou nog de waterpoort geweest zijn, maar ik zag niet precies waar dat dan was.

 

Maar op de oude kaarten waarvan de afbeelding ook aan het begin van de route stond, was dat wel in deze buurt aangegeven.

Mooi om te zien hoe alles vroeger was geweest , wij liepen door richting zuidpoort, maar deze poort was zo gerestaureerd, dat er volgens mij niet veel oude stenen meer van over waren, toch was het wel duidelijk hoe het vroeger was geweest. Aan de binnenzijde leken er meer oude stenen gebruikt te zijn.

Met een laatste ANWB bord met informatie over de wallen nemen we afscheid van het mooie stadje Sluis er is veel te zien en ook het Belfort is een museum. Dus wie die kant eens uitkomt, die kan ik een bezoek van harte aanbevelen.

 

 

Reacties

merel op 13-05-2017 20:11

mooi dat water

ik hou van water  : zee, waterlopen meren ik krijg er geen genoeg van

dus die eerste foto vind ik super

mizzD op 13-05-2017 20:22

Ah ja.. ook dáár las ik al eens bij Magda over.. wel héél interessant hoor, zulke oude stadswallen. Ben al een tijdje in de ban van vestingstadjes.. ik bezoek ze graag. Sluis komt vast ook nog weleens aan de beurt. :-)

Groetjesss!

Sjoerd op 13-05-2017 20:47

Het lijkt me inderdaad best een bezoek waard.

Clemens op 13-05-2017 21:34

Ben wel jaloers hoor op Sluis, bij ons zijn al die vestingwerken zeer grondig afgebroken (dezelfde Maurits had er zijn buik van vol).  Eén  steen van de stadspoort is nog te bewonderen bij mij op de kast :)  Maar mooi, mooi.

Je zoon heeft blijkbaar toch wel vaker dergelijke vergelijkingen gehoord, grappig! Want de gelijkenis is echt sprekend. Ik hoop dat die akteur een beetje een aardige rol speelt, ikzelf ken hem dan van een uitstapje naar een andere serie.

די מריו op 13-05-2017 21:56

Mooie omgeving daar, maar het kan ook niet anders..... is toch zeeland he. 

Love As Always

di Mario 

Marjolijn op 14-05-2017 06:54

Mooi, zeker het bezoeken waard...!

Fijne zondag meis.

Yova op 14-05-2017 07:35

Prachtig omgeving om te zien. Indrukwekkend dat overal wat ziet daar. Mooie foto's.

Sluis is best interassant om te kijken.

Fijne dag.

Floor op 14-05-2017 08:08

Goedemorgen Haba ha we hebben dag erna hebben we internet dus hou kontskt

Alleen helaas kan ik mijn puntje andere liggen doen. 

Dus alles schrijf ik ook der deze log 

Fijne e zondag👍🙋

gerdaYD op 14-05-2017 08:27

Goede zondagmorgen Haba. Sluis is me bekend, zelf waren we er ook eens op een mooie dag. Je hebt hier de markante dingen die je daar kan vinden knap op de foto weten te zetten en met de informatie erbij is imo dit logje àf!

klproos op 14-05-2017 09:00

Wat  een  stilteplek  zal dat geworden zijn Haba,  lekker wandelen  aldaar in het  groen, je hebt je  plekkie wel gevonden,

supermooieserie maakte je er,

voro vandaag ...

een héél   fijne moederdag gewenst hé

Clemens op 14-05-2017 09:12

Nou, Maurits had "ons" eerst makkelijk veroverd, de Spanjaarden gaven zich zonder veel gedoe over. Maar toen hij zich omkeerde  gingen ze weer naar binnen, héél kort samengevat, en was het opnieuw  toch een vestingstad die veroverd moest worden.

Dus daarna moesten we zelf de boel afbreken; nou ja, beter dat en gecontroleerd door de plaatselijke bevolking, dan dat de Staatsen alles opbliezen. Zo héél voorzichtig zouden ze dat niet hebben gedaan, aangezien we hier toch maar  rare katholieken waren...  Een paar kilometer verderop hebben ze wel een lastig kasteel opgeblazen, daar bleef praktisch niets van over en van het dorp erbij ook niet. 

Ze waren daar officieel behoorlijk zelfstandig, dus toen de Vrede van Münster werd getekend, had er iemand namens hen moeten zijn om mede te tekenen, of  toe te zien misschien, dat weet ik niet. Dat is in ieder geval niet gebeurd, en daarom bleven het dorp en het kasteel (de Heerlijkheid Lage) gewoon in oorlog met Spanje tot 20-30 jaar geleden !

Rommelig hoor, die oorlogen.

Addy op 14-05-2017 21:31

Hallo Haba op mijn vakantie op Rhodos keek ik even op je puntje en zag dat je naar Sluis was geweest. Voor mij een bekend stadje . Ik heb er 2 jaar les gegeven op de Johan van Dale school. Wij zitten in Rhodos stad .Het oude gedeelte is ommuurd en de moeite waard met allemaal straatjes . Je kunt er makkelijk verdwalen . Groetjes uit een zonnig Rhodos.

Wolf op 15-05-2017 03:47

Mooi, mooi, mooi, en buitengewoon interessant!

Floor op 15-05-2017 05:31

Goedemorgen Haba we zijn nu half uur onderweg. 

Levi had de pest erin had nog wel afscheid van Pepper genoeg. En

Dinsdag avond meld ik me weer  groetjes🙋

Kakel op 15-05-2017 21:37

Door je vorige blog was ik al enthousiast over Sluis maar nu weet ik het zeker: ik móet er heen! Ik denk dat het het beste is om een overnachtig te boeken. Het is te ver weg om op één dag naartoe te reizen. Maar dat geeft niet. Dank! Je hebt me enthousiast gemaakt.

Lieve groet ♥

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl